Over CT

Korte biografie:

CT’s carrière begon dààr waar andere muzikanten van dromen, toeren door de States. Als beginnende muzikante werd ze door de Amerikaanse band IPSO FACTO gevraagd om bij hen te komen spelen. Met een koffer in haar hand verhuisde CT naar Minneapolis en toerde ruim een jaar lang door de Midwest. Haar stem en pianospel zijn karakteristiek voor haar pakkende meerstemmige groovy liedjes. Naast de uit States meegenomen soul en gospel invloeden bevatten haar liedjes ook invloeden van blues, jazz, pop, rock en country. Het is niet de religie, die mij beroert in de gospel, maar de overtuiging en de passie waarmee er gezongen wordt, het je emotioneel durven geven.”

Samen met haar band gaat CT in elk nummer op zoek naar de sound die het beste bij de het nummer past, met invloeden uit de soul, blues, jazz, pop, rock en country. Noem haar muziek Americana CT-Style. 

In december 2016 verscheen haar debuutalbum Little Woman. “Een prachtplaat in een stijlvol vormgegeven hoesje”. ( Folkforum, Assie Aukes ) 
De Groningse zangeres CT Heida weet te verrassen met een stem die voor vrijwel ieder genre geschikt is. Blues , jazz, soul, pop, gospel, country, you name it!” (recensie gezien-gehoord.nl)

De video clip, Little Woman is te beluisteren op   https://www.youtube.com/watch?v=yN0fOTHjKws

De video clip en tweede single  “Do you think of me” https://www.youtube.com/watch?v=diRCVoD9oYA

Beide liedjes stonden in de Noord 9, de hitlijst van RTV Noord.

Lange biografie:

CT groeide in een muzikale familie in een Fries dorpje. Muziek maken was belangrijk in het gezin. Iedereen speelde piano en haar vader haalde uit elk instrument muziek. CT en haar oudste zus speelden beiden gitaar en zongen dan tweestemmig.

“Ik wilde zingen als Aretha Franklin, liedjes schrijven als Carole King en dan het liefst met Jimi Hendrix op gitaar. In mijn allereerste band was ik achtergrondzangeres. Daar legde ik mijn basis voor kleur en harmonieën.”

Ze verhuisde naar Groningen en speelde vier jaar in verschillende bands. In Leeuwarden volgt ze een zangopleiding op het Conservatorium in Leeuwarden.

In Tokio, waar ze met haar toenmalige band speelde, ontmoette ze de Amerikaanse band Ipso Facto, die net een contract getekend had bij Epic records. Met twee koffers in haar hand verhuisde ze naar de ‘Prince stad’ Minneapolis en toerde een jaar lang met Ipso Facto door de States. Met name door het werken met een Amerikaanse band en het avond aan avond optreden door de Mid-West, heeft CT een hoeveelheid ervaring opgedaan, die in Nederland niet verkrijgbaar is.

“Ik leerde in Minneapolis wat groove is en waar het in muziek voor mij over gaat”.

CT nam de soul en de gospel mee naar huis en begon samen met haar man, gitarist Klaas Boon, in hun eigen studio liedjes te schrijven. Ze richtten de band ‘Homebase’ op. Na de dood van Klaas wordt het liedjesschrijven weer een nieuwe zoektocht. De invloeden van Klaas zijn kenmerkende gitaar spel verdwijnen en CT ontwikkelt haar eigen stijl.

“De soul en de gospel invloeden zijn niet weg te denken in mijn muziek. Het is niet de religie, die mij beroert in de gospel, maar de overtuiging en de passie waarmee er gezongen wordt, het je emotioneel durven geven.”

“Muziek is voor mij ritme en kleur. Samen met mijn verhaal verpak ik dat tot mijn liedjes. In mijn liedjes leg ik mijn gevoel bloot, het zijn mijn verhalen, mijn gevoelens, maar wel zo geschreven, dat iedereen er zijn verhaal van kan maken. Mijn inspiratiebron is alles wat ik meemaak en om me heen zie, lees, en hoor. Ik bedenk geen onderwerpen van tevoren. Wat me op het moment bezig houdt, daar zing ik over.”

Ondertussen speelde CT in verschillende bands, zoals Superfly, B-Slick,  Dr.Remko’s HoodooVoodoo Experience, een 10-koppige New Orleans funk/soul band,  Electric Fiesta, een muzikanten collectief, en TCQ, een akoestisch pop/soul quartet.

Ze speelde in een Flower Power theater tour, was koorcoach in de voorstelling: de Blues Opera ( regie: Tom de Ket ) zangeres in theater voorstelling; Voor Eeuwig ( regie Tom de Ket) en gastzangeres bij Jammah Tammah. Ze trad op in binnen- en buitenland oa. Amerika, Oman, Syrië, Brunei.

Solo album

Drie jaar heeft CT aan haar solo CD, Little Woman gewerkt, in The DunnDevilstudios van Bas Mulder in Groningen. 19 muzikanten spelen hierop mee.

Bas Mulder- keys, Christof Bauwens- guitars, HJ Vermeulen- guitars/bass, Ruud Vleij-bass, Bart Dalenoord-percussion, Marcel Wolthof-drums, Dim Junius,-drums Johan Viswat-bass, Wyno Bruinsma,-guitars, Remko Wind-keys, Arno Bakker-sousafoon, Hans Sulman-saxophone, Tollak Ollestad-harmonica, backing vocals: Liesbeth Tieland, Mervyn Gerds, Adelbert van der Meer, Harry Niehof, Inki de Jonge, Gabriel ter Heegde.

De plaat is op 11 december 2016 uitgekomen.

De release party/concert was in Dot. www.dotgroningen.nl

CT presenteerde de CD met een 10 koppige basis band en met 7 gastmuzikanten.

Te boeken: 

 samen met haar 6 koppige band:

CT & The Sublimes

CT : keys & lead vocals, Ann Faverey : contrabas/elektrische bas, Hette Gubbels: guitar & backing vocals, Koen Jongsma: guitar & backing vocals, Han Latupeirissa : small drums, percussion, conga & cajon, André Dodde: hammond